Professionele koeken uit een professionele keuken op vso De Linde
Wat begon als een zoektocht naar nieuwe apparatuur, werd uiteindelijk een gloednieuwe keuken waarin leerlingen volop kunnen werken aan vaardigheden op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. En gisteren was het zover: de nieuwe grootkeuken op vso De Linde werd officieel geopend.
En dat gebeurde op een hele feestelijke manier: niemand minder dan patissier Cees Holtkamp kwam naar De Linde om een masterclass te geven. Leerlingen konden aan de slag met het maken van een gevulde koek. “De leerlingen hebben het fantastisch gedaan. De gevulde koeken zien er professioneel uit, passend bij de keuken” aldus Cees. De medewerkers kregen afsluitend nog te zien hoe echte gele room wordt gemaakt. “Mensen weten niet meer hoe echte room proeft. Daarom moet ik dit echt even laten zien en vooral laten proeven.” Vso De Linde werd gevuld met heerlijke geuren en goedkeurende geluiden van mensen die al de heerlijkheid mochten proeven.
Directeur Jan Vernooij is heel blij met de nieuwe keuken en trots op het resultaat: “We zijn eigenlijk begonnen met nadenken over de keuken omdat de apparatuur afgeschreven was. Vanaf daar ging het balletje rollen: we kunnen de keuken ook verduurzamen en van het gas afgaan. En wat zou het mooi zijn als we het logischer kunnen inrichten, zodat de keuken ook voor leerlingen in een rolstoel goed toegankelijk is. Het werd dus meer dan alleen nieuwe apparatuur: het werd een totaal vernieuwde grootkeuken.”
Voor de leerlingen op vso De Linde is de keuken een belangrijke plek waar zij werken aan vaardigheden op het gebied van wonen, werken en vrije tijd. Want naast een keuken zoals die in de horeca of in een zorginstelling te vinden is, is er ook een deel dat lijkt op de keuken zoals je die thuis hebt. Zo kan de keuken dienen voor interne stages en praktijklessen, maar wordt er ook gewerkt aan zelfredzaamheid op het gebied van wonen.
De Linde biedt voortgezet speciaal onderwijs dat gericht is op de toekomst van de leerling op het gebied van wonen en werken, actief burgerschap en vrije tijd. Het accent ligt hierbij op redzaamheid, zelfstandigheid en autonomie. Praktijkvakken en stage nemen een belangrijke plek in binnen het onderwijs. Leerlingen leren vaardigheden die ze in hun werk nodig hebben of die ze goed kunnen gebruiken in het leven. Zo zorgen we dat ze straks klaar zijn voor de volgende stap.