Het talent van Emi

Bij het denken in mogelijkheden om leerlingen zoveel mogelijk zelfstandig te maken kan ICT een mooi hulpmiddel zijn. Een mooi voorbeeld zien we nu bij onze leerling Emi. Emi is heel goed in braille lezen.

Ze heeft brailleboeken om te lezen, maar lezen op de computer was voor Emi, tot voor kort, geen optie. Nu is er een brailleleesregel waardoor ze wel de mogelijkheid heeft om zelfstandig teksten te lezen op de computer. Voor Emi gaat er een hele nieuwe wereld open. Hoe Emi dit ervaart kun je hieronder lezen. Dit stukje heeft Emi zelf getypt. 

 

Toen ik van de peuterdagbehandeling van Bartimeus kwam ging ik naar het SO de Linde.
Eerst zat ik in een klas die ik niet fijn vond.  Al gauw mocht ik snuffelen in een andere groep samen met Reino.

Daar leerde ik goed te voelen aan voorwerpen en kon ik snel zeggen wat ik in de handen had. Daarna kreeg ik vormen die ik moest leren herken en van allerlei materialen die ik wist te benoemen. (b.v verschillende stoffen) Daarna kon ik strepen van stippen herkennen met mijn vingertoppen. Dat was de eerste kennismaking met braille. Braille bestaat uit 6 puntje twee keer een rij van drie puntjes onder elkaar.

Het oefenen van een streep met daar tussen een blokje van punten zoeken was mijn eerste braille leeservaring. Daarna leerde ik alle letters van het alfabet.
Daarna ook de cijfers die ook uit 6 puntjes bestaat maar dan met een cijfer teken ervoor.
Hier was ik mijn periode van het SO mee bezig. Ook kreeg ik al klein makkelijke boekjes te lezen net als de andere kinderen uit mijn klas alleen dan in braille.

Op VSO de Linde kon ik ook al meedoen met aangepaste boeken bij de lessen van taal en rekenen. Mijn leesniveau ging steeds vooruit. Ik heb toen ook leren blind te typen. Dit zou ik nodig hebben om later zelf mijn mail te kunnen beantwoorden of mensen een mailtje te sturen.

Als ik dit goed kon werd mij beloofd dat ik ook met een braille leesregel mocht gaan oefenen. Dit is een apparaat die gekoppeld is aan de computer.  Hier   komen in braille de puntjes om hoog die letters vormen  en woorden, zo dat ik kan lezen wat er op de computer staat. Ook kan ik zelf typen en controleren of ik iets fout heb getypt.

Ik ben heel blij met mijn leesregel want nu kan ik bv.  Nieuwsbegrip lezen, mailtjes beantwoorden en andere lessen lezen.
Ik hoop nog veel te leren in de klas en nu hebben we ook contact met een blinde man die mij verteld hoe ik met een telefoon om kan gaan.

 Ps. Snappen jullie waarom ik geen vieze vingers wil?

 

Emi Lin