Consumptief uitje bij slagerij Onur en Brownies & Downies.

Iedere dinsdag en donderdag werken 2 groepen leerlingen in de keuken aan de doelen van consumptief. Leerlingen leren een lunch voor te bereiden, te maken, uit te serveren en daarna de keuken schoon te maken. Op deze manier krijgen de leerlingen al een goed beeld van wat het werken in de horeca inhoudt. In de laatste week van een periode is er geen kantine en gaan de leerlingen activiteiten doen welke aansluiten bij het thema consumptief. 

Als afsluiting van de tweede periode zijn leerlingen van de dinsdaggroep op bezoek geweest bij slagerij Onur en Brownies & Downies. Hieronder een verslag van hoe deze dinsdag is verlopen.

Bezoek Slagerij Onur 

De eerste stop op deze dag was bij de slagerij Onur. Dit is van de vader van Buse (een oud-leerling van VSO de Linde) op het Deltaplein. Binnen in de slagerij werden we vriendelijk verwelkomd. De leerlingen werden voorgelicht over de werkzaamheden in een slagerij. Binnen in de koelcel hingen de geslachte schapen en lammeren. We kregen uitleg over de verschillende onderdelen die hier te zien waren. Bv.: waar zitten de ribben, de nek of de botten. Er was vlees van koeien, lammeren, schapen en kippen. Ook waren er veel kruiden en kregen we uitleg over Halal vlees. Met dit uitje hebben we aandacht besteed aan waar het vlees vandaan komt. 

Bezoek Brownies & Downies 

Nadat we bij de slagerij waren geweest zijn we doorgefietst naar Brownies & Downies op de Brink. De eigenaresse, Anoeska Mantje, heette ons van harte welkom en heeft ons een rondleiding gegeven. Tiemen, oud leerling vso De Linde die hier werkt, legde alles goed uit en iedereen vond het heel leuk. Ook was het heel leuk om Charlie, leerling van vso De Linde die stage loopt bij Brownies & Downies, zo vrolijk en serieus te zien werken. Ze zag er heel trots uit. 

Voorafgaand aan het bezoek hebben de leerlingen zich verdiept in waar ze naar toe gingen en hebben ze vragen voorbereid. Een paar voorbeelden van de vragen zijn: 

  1. Hoe ga je naar het werk? 
  2. Heb je een diploma nodig? 
  3. Waar komt de naam vandaan? 
  4. Heb je werkkleding nodig? 
  5. Zijn er bedrijfsuitjes/feestjes? 

Hierop kregen we de volgende antwoorden: 

  1. Met de trein, fiets, taxi of stadsbus. 
  2. Nee je hebt geen diploma nodig, als je maar zin hebt om te werken en blij bent. 
  3. De naam is bedacht door ouders van leerlingen van een VSO. 
  4. Ja, een shirt met een zwarte broek/spijkerbroek en dichte schoenen. 
  5. Ja, deze zijn er in de zomer, het najaar en met kerst. 

Van Anoeska hebben we een recept meegekregen voor Club Sandwich Kip. Deze gaan wij in de komende weken klaarmaken in de schoolkantine. 

We willen beide bedrijven bedanken voor een kijkje in hun bedrijf!