uitstapje Kookworkshop Gezonde Lunch in Twello bij Linthorst Culinair.

Donderdag 11 november uitstapje Kookworkshop Gezonde Lunch in Twello bij Linthorst Culinair. 

Wij zijn vanmorgen met z`n 7en op de fiets en met 5 in de auto naar Twello gereden. We vonden het fijn om op de fiets te gaan. 

Van tevoren hadden we vragen bedacht: 

  1. Hoe gaan ze met de hygiëne om? Wij voldoen op school aan alle hygiënische eisen. Gebruik schorten en handen wassen. 
  1. Werken ze met kleuren planken? Ja. Op school weten we precies welke kleur we voor elk product moeten gebruiken. 
  1. Hoe richt je je werkplek in? Alles lag al klaar voor ons. Als tip gebruiken we op school afvalbakjes en gebruiken we ipv schilmesjes koksmessen en alle kleuren snijplanken. 

We kregen een uitleg in de keuken van Marije Woertman over de Gezonde Lunch. Tip: 250 gram groenten eten per dag. Verdeel dit door tijdens de lunch ook groenten te eten. Bv snoeptomaatjes, komkommer of paprika is 50 gram per 5 stuks. 

Bruinbrood wordt vaak gekleurd met suiker, let op de hoeveelheid vezels die erin zitten minimaal 45. 

We hebben ons in groepjes verdeeld en ieder groepje ging een gezond lunchgerechtje maken. 

Met een recept gingen we aan de gang met 2 of 3 personen.  

We hebben gemaakt: 

  • Wrap met groenten 
  •  Guacamole met komkommer 
  • Sandwich met zuivelspread met komkommer en bieslook 
  • Smoothie met spinazie en banaan en aardbeien en melk 

Bij sommige recepten was het een beetje onduidelijk omdat de aantallen niet klopten met produkten die we hadden. Gelukkig kon Marije dit snel oplossen. 

De tijd ging heel snel omdat we fijn met elkaar aan het werk waren. Na afloop kregen van Marije complimenten voor de manier waarop we rustig en geconcentreerd aan het werk waren geweest en een extra compliment voor de manier waarop we de werkplekken en materialen weer netjes hadden opgeruimd en schoongemaakt. Ter afronding van de kookworkshop heeft iedereen over zijn lunchgerecht uitleg gegeven. Daarna hebben we buiten op het terras alles geproefd en gegeten. 

Wat over bleef hebben we naar huis meegenomen om daar gezamenlijk op te eten. 

Als uitsmijter zijn we ook nog even bij Buitenpost langs geweest.  Blotenvoetenpad hebben we klein stukje gelopen. De winkel was open. Daar heeft een mevrouw uitleg gegeven over alle streekprodukten die ze verkopen. 

Streekprodukten:  

Speculaas van bakker bril 

Meel van bakkers molle 

Wijn van buitenpost 

Eieren van buitenpost 

Groenten van buitenpost 

Honing van de bijenkast 

Appelsap uit eigen sappers