Onze leerlingen maken een theatervoorstelling

Leerlingen van het voortgezet onderwijs (vso) van De Linde hebben in samenwerking met Theater Gajes gewerkt aan de theaterproductie ‘Stormkop’. De theatergroep uit Deventer heeft de ambitie om met leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs te willen samenwerken. Daardoor werd de link met De Linde al snel gelegd. Na verkennende gesprekken met de collega’s en Nico Teunissen, hoofd Sport en Cultuur van De Onderwijsspecialisten, is het gezamenlijke project gestart. En daar zijn vorig schooljaar hele mooie dingen uit ontstaan. Vanwege de corona-maatregelen kunnen veel van deze dingen op dit moment niet doorgaan. We kijken terug op dit culturele hoogtepunt- en ook vol goede hoop vooruit naar de mogelijkheden volgend schooljaar!

De eerste kennismaking van de leerlingen met Theater Gajes is alweer een tijdje geleden, in 2018. Leerlingen namen toen een kijkje bij de laatste repetitie voor Deventer Op Stelten. Dat maakte veel indruk op de leerlingen.

Bekijk het filmpje

Groepslessen

Vervolgens startten de groepslessen, gegeven door de acteurs van Gajes. Het verhaal uit het boek ‘Max en de Maximonster’, waarop de theatervoorstelling Stormkop gebaseerd is, werd voorgelezen. Daarna gingen de leerlingen zelf aan de slag. Ze konden kiezen om lessen te volgen in verschillende onderdelen zoals theater/spel, beeldend, muziek of eindregie. Zo werkte iedere groep onder leiding van een echte theatermaker aan hun eigen onderdeel. Na een periode hard werken werd het schooljaar afgesloten met de Stormkoppenparade. Een prachtige voorstelling voor alle ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, waar de leerlingen konden laten zien wat zij durfden en konden!

Wereld vol prikkels

Na de stormkoppenparade hebben vier leerlingen van De Linde in juli 2019 meegedaan aan het theaterproject Stormkop tijdens het jaarlijkse festival ‘Deventer Op Stelten’. ‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheaterfestival. Dit is jaarlijks in juli en wordt door ruim 125.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. In het educatieve theaterproject ‘Stormkop’ van Theater Gajes is het kinderboek ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak bewerkt tot een theatervoorstelling. Het verhaal gaat over de jongen Max die moeite heeft zijn agressie en boosheid in goede banen te leiden.

De spelers bestaan uit professionele acteurs van Theater Gajes, amateurspelers uit Deventer en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs van De Linde, die middels workshops zijn voorbereid op hun rol in deze speciale festivalproductie over het kanaliseren van emotie en omgaan met een wereld vol prikkels.

Samenwerking

Het resultaat was als een theatrale kermis te zien in de Grote of Lebuinuskerk: verschillende mobiele attracties, live muziek en korte acts waar publiek tussendoor kan lopen. In totaal hebben de leerlingen samen met de acteurs van Theater Gajes 6 voorstellingen gedraaid waarbij elke keer ongeveer 300 bezoekers aanwezig waren. "De samenwerking met Theater Gajes verliep heel natuurlijk, leerlingen voelden zich al gauw op hun gemak. Het was soms zelfs ontroerend om te zien hoe de leerlingen in hun kracht werden gezet en daardoor vol overgave hun rol pakten”, vertelt Annemarie Oeseburg, projectleider op De Linde.

Voor alle leerlingen

Het project is een totaalconcept waar iedere leerling aan mee kan doen. Buiten het feit dat leerlingen en ouders kennis maken met kunst en cultuur, ontwikkelen leerlingen zich op sociaal-emotioneel gebied. Bijvoorbeeld door zichzelf te durven presenteren, het samenwerken met onbekenden en op onbekend terrein. Maar ook grenzen aangeven en daar overheen durven gaan. Ook tussen de collega’s onderling ontstond er veel verbinding om gezamenlijk het project tot een succes te brengen.” – Evelien Wichers-Schreur, toenmalig directeur van De Linde.