Onderzoek sportbehoefte op VSO de Linde 2021

Vanaf half maart 2020 kreeg de Nederlandse bevolking te maken met maatregelen om de verspreiding van het virus SARS-CoV-2 tegen te gaan. Dit betekende periodes van thuis werken, sluiting van onder andere scholen en sport- en fitnessclubs, beperkt buiten sporten in groepen en geen sportwedstrijden. De centrale vraag is wat de coronapandemie heeft betekend voor het sport- en beweeggedrag voor de leerlingen van VSO de Linde. Is hun sport en beweeggedrag veranderd tijdens de coronapandemie?

Uit het onderzoek blijkt dat de coronapandemie geen grote invloed heeft gehad op het sportgedrag van onze leerlingen. Een enkele leerling is uitgevallen wegens corona. Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de leerlingen lid is van een sportvereniging, terwijl landelijk 29% van de bevolking in 2020 lid was van een sportvereniging. De belangrijkste reden voor onze leerlingen om te sporten zijn gezondheid/fitheid/lichaamsbeweging, plezierbeleving/ontspanning en sociale contacten/gezelligheid.  Aan de andere kant sport 34% van onze leerlingen niet. De overige 7% heeft aangegeven wel te sporten, maar niet in verenigingsverband (ongebonden).

Om inzicht te krijgen in de sporten die het meest worden beoefend, konden de leerlingen aangegeven welke sport zij op dit moment beoefenden. Hieronder is een top vijf weergegeven van de meest beoefende sporten van onze leerlingen:

  1. Voetbal
  2. Dansen
  3. Paardrijden / wielrennen
  4. Kickboksen / zwemmen
  5. Fitness

De komende periode zal naar aanleiding van dit onderzoek, de individuele sportadviezen centraal staan. 
12 leerlingen hebben aangegeven graag te willen sporten, maar hebben hierbij hulp nodig. Ook blijkt dat er nog onwetendheid is over de sportmogelijkheden en financiële ondersteuning. Het wegnemen van deze onwetendheid en het geven van individuele sportadviezen zijn twee belangrijke speerpunten. “Een beperking hoeft zeker geen belemmering te zijn om te sporten of te bewegen!”

Wilt u meer informatie over het onderzoek of is uw zoon of dochter opzoek naar een leuke sport? Neem dan contact met Chantal Migo via c.migo@linde-deventer.nl. Daarnaast kunt u het actuele aanbod vinden op de volgende website: www.unieksporten.nl